ABB AS

ABB er en banebrytende teknologileder med et omfattende tilbud innen digitalisering. Med over 130 års innovasjonshistorie er ABB i dag ledende innen digitalisering med fire kundeorienterte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation, som støttes av den felles digitale plattformen ABB AbilityTM. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte.

I Norge har ABB over 2000 medarbeidere, inklusive over 600 i Skien, som dermed er kommunens største private arbeidsgiver.

I tillegg til leveransen til Skagerak Energilab har selskapet blant annet bidratt med utstyr til solkraftanlegget med batterilagring til REMA 1000 sitt avanserte distribunal i Sandnes.

ABB tar også «egenmedisin». På selskapets produksjonsanlegg i Lüdenscheid i Tyskland har de installert et solkraftverk på 3500 kvadratmeter med batterilagring som gjør det selvforsynt med strøm.

Enova

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for å få de gode løsningene ut i markedet og bidra til nye energi- og klimateknologier.

På veien mot lavutslippssamfunnet skal Norge kutte utslipp samtidig som næringslivet må skape nye verdier. Skal vi få til dette, må vi satse mye sterkere på innovasjon og teknologiutvikling. Vi har nemlig ennå ikke alle løsningene vi trenger for lavutslippssamfunnet, og de nye løsningene må ikke bare være bærekraftige – de må også bli økonomisk levedyktige.

Det skjer ikke av seg selv. Det er her Enova kommer inn i bildet.

For den enkelte bedrift kan det være kostbart og risikabelt å ta i bruk de nyeste og mest klimavennlige teknologiene. Da kan Enova bidra økonomisk, slik at prosjektene likevel lar seg gjennomføre. Enova investerer årlig over to milliarder kroner av fellesskapets midler i løsninger som er med på å bygge morgendagens grønne Norge.

Kontorbygg AS

Kontorbygg er et heleid kommunalt eiendomsselskap i Skien.

Eiendommene har en sentral beliggenhet i Skien.

I tillegg til ferdigutviklet eiendom har selskapet både egne arealer som kan gi rom for nye prosjekter.

Kontorbygg eier store deler av de takarealene Skagerak Energilabs solcelleanlegg ligger på.

Odds Ballklubb

Odds Ballklubb ble grunnlagt som en undergruppe av Idrettsforeningen Odd. Klubben er Norges eldste eksisterende fotballklubb, og var dominerende i landet i flere tiår etter at den ble stiftet 31. mars 1894.

I løpet av de siste årene har Odd markert seg som landets ledende klubb innen klima og miljø. En rekke tiltak er gjennomført; kildesortering på arenaen, sykkel- og kollektivkampanjer, tidlig ute med elbiler og hurtiglader. Det siste, og hittil største, klimatiltaket er Skagerak Energilab, der klubben har vært viktig for ideutvikling og gjennomføring. Den langsiktige ideen er å gjøre Skagerak Arena til Europas grønneste fotballstadion.

Mer om klubben:
”Foreningens navn er Idrætsforeningen Odd. Dens formaal er at utbrede kjendskap til og dyktighet i al idræt. Foreningens mærke er en sølvpil med Odd indgravet paa fjæren.”

I alle år har klubben spilt i drakter som har hatt hvit overdel, sorte shorts og hvite strømper.

Odd var med på å starte Norges første ligaserie. Denne ble kalt prøveserien og pågikk i perioden 1914-1916, og hele seks lag deltok. Odd vant faktisk denne prøveserien. Etter dette gikk det 10 år før fotballtinget vedtok nytt seriespill, og også nå var Odd med. 

Klubben fortsatte å være i toppen også etter krigen, og befant seg i den øverste divisjonen på hele femtitallet. Her var de allerede omtalte seriefinalekampene mot Fredrikstad i ”51 og ”57 høydepunktene, men disse ble som kjent tapt.

Da toppdivisjonen ble samlet til en avdeling i 1963, klarte ikke Odd å kvalifisere seg. Klubben var tilbake i toppen i 1965, men rykket ned igjen allerede i 1967. Etter dette skulle det ta hele 32 år før klubben igjen skulle være i landet øverste divisjon.

Gjennom hele 70-tallet befant laget seg i 2.divisjon, mens 80-tallet var en berg og dalbane mellom 2 og 3.divisjon, der semifinalen mot Viking i cupen i 1984 var tiårets høydepunkt.
Høsten 1998 var det endelig klart at Odds Ballklubb, nå kalt Odd Grenland, endelig var tilbake i toppen av norsk fotball.

Odd Grenland ble til Odds Ballklubb i 2013. Laget tok seg til cupfinale i 2014 (2-0 tap mot Molde), og sikret en historisk medalje med en 3.plass i serien. Året etter ble det en sterk 4.plass og play-off til Europa Leauge.

Kampene mot Borussia Dortmund er noe hele fotball-Norge og Telemarkspublikumet aldri vil glemme. 12436 tilskuere fikk se et fyrverkeri av en kamp i Skien, hvor Odd ledet 3-0 etter 22 minutter. Dessverre holdt det ikke helt inn og det endte med et 3-4 tap. Sjeldent har man gått med så høyt hevet hode etter et tap!

Les hele historien med bilder og film på www.odd.no